RSS
wtorek, 29 października 2013

Dostępna w każdym osiedlowym sklepiku. Tania i niedoceniana.

Kurkuma (Curcuma) inaczej ostryż jest rośliną wieloletnią z rodziny imbirowatych. Obejmuje on ponad 70 gatunków ciepłolubnych bylin, występujących w wilgotnych lasach i na porośniętych trawą wzgórzach Indii, Półwyspu Malajskiego oraz Australii. Kurkuma długa (Curcuma longa), zwana też, ze względu na kolor, szafranem indyjskim, używana jest jako przyprawa, roślina barwierska (kolor żółtopomarańczowy), lecznicza, do produkcji leków wątrobowych, także do fałszowania szafranu. Marco Polo zanotował w czasie swej podróży do Chin, że uzyskiwana z kłączy przyprawa "barwą przypomina szafran i chociaż faktycznie zupełnie doń niepodobna, nadaje się równie dobrze do praktycznego zastosowania". Kurkuma plamista (Curcuma zerumbeth) jest popularną przyprawą oraz rośliną leczniczą w krajach azjatyckich, natomiast w Europie jest prawie nieznana. Prawdopodobnie na samym początku nikomu nie przyszło do głowy, że kurkumę można wykorzystać jako przyprawę, a tym bardziej lek. Najpewniej ostryż zaczęto uprawiać dla żółtego koloru jego korzeni i początkowo wykorzystywano wyłącznie jako barwnik. Dopiero później kurkuma stała się przyprawą i – co ciekawe – również kosmetykiem.

Dość wcześnie odkryto także jej właściwości lecznicze. W hinduskim systemie medycznym ajurweda kurkuma była najważniejszym medykamentem, używanym m.in. do łagodzenia dolegliwości żołądkowych, przyspieszania gojenia ran czy oczyszczania krwi.


Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barnik nazywany kurkuminą. Przyprawę otrzymuje się w bardzo prosty sposób. Młode kłącza parzy się wrzątkiem, po czym suszy na słońcu. Suszone kłącza kurkumy mają przyjemny aromat oraz korzenny, lekko gorzki smak. Następnie usuwa się z nich skórkę, a resztę miele na drobny proszek. Zawiera on około 5% kurkuminy i do 5 % olejku kurkumowego. Podobno im ciemniejszy proszek, tym wyższa jakość przyprawy.

Pochodzenie

Pochodzenia kurkumy nie można dokładnie odtworzyć, ponieważ była już przedmiotem handlu w starożytności. Prawdopodobnie była to południowo-wschodnia Azja lub południowa Azja (Indonezja i południowe Indie, gdzie kurkuma była uprawiana od przeszło 5000 lat. Pokrewny gatunek Curcuma xanthorrhiza występuje na Jawie, gdzie jest nazywany temu lawak . Smakiem odpowiada odmianie Curcuma longa. Do krajów europejskich przyprawa trafiła z Indii, głównego jej producenta i eksportera, a także z Chin, Indonezji, Bangladeszu, wysp Morza Karaibskiego oraz państw Ameryki Południowej.

Nazwa kurkuma pochodzi od staroarabskiej nazwy rośliny „kurkum”, znanej jako szafran. Angielską nazwę kurkumy (tumeric) zaczerpnięto od francuskiego słowa „terre-merite” (w łacinie: terra merita, „chwalebna ziemia”), prawdopodobnie dlatego, że sproszkowana kurkuma przypomina barwniki mineralne (ochra).

Lecznicze zalety kurkumy znane są od setek lat. Słynie m.in. z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, żółciopędnych, oczyszczających, diuretycznych, hepatoprotekcyjnych, tonizujących i antymutagennych. To sprawia, że od dawna kurkumę stosuje się w leczeniu wielu chorób, takich jak kolka, czerwonka, żółtaczka, schorzenia wątroby, katar, ospa wietrzna, świerzb, przeziębienia, zapalenie spojówek i w schorzeniach dróg moczowo-płciowych oraz w przypadkach niestrawności, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów.

Wszechstronność kurkumy dość wcześnie skłoniła naukowców do jej dokładnego zbadania. Zaczęto jak to zwykle bywa od analizy składu chemicznego. Pierwszą wyizolowaną substancją (rok 1870) była kurkumina, odpowiedzialna za żółtą barwę rośliny. Kolejne wnioski z badań potwierdziły niezwykłość zastosowań kurkumy w medycynie ludowej. Obecnie jest ona jedną z najlepiej zbadanych roślin leczniczych, a ilość patentów, w jakich została uwzględniona przekracza 600. Również liczba artykułów w prasie naukowej poświęconych kurkumie jest imponująca.


CUDOWNY LEK

W ciągu ostatnich kilku lat , pojawiły się liczne badania korzyści zdrowotnych kurkumy i jej właściwości antynowotworowych. Kurkumina obecna w kurkumie jest jednym z najpotężniejszych przeciwutleniaczy znanych dzisiejszej nauce. Słynie m.in. z właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, żółciopędnych, oczyszczających, diuretycznych, hepatoprotekcyjnych, tonizujących i antymutagennych. Kurkuma jest przy tym niezwykle bezpieczna, czego dowodem jest jej stosowanie od tysięcy lat. Właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i lipofilne kurkuminy poprawiają funkcje poznawcze pacjentów . Efekty spożywania kurkumy  są tak wielkie , że w krajach gdzie kurkuma spożywana jest codziennie, nowotwory zdarzają się o wiele rzadziej niż w krajach zachodnich. Kurkuma jest bardzo korzystnie wpływa na pracę jelit i wątroby przyczyniając się do znacznej poprawy ochrony całego organizmu. Kurkuma ma szanse na zajęcie mocnej pozycji w leczeniu chorób nowotworowych a wyniki dalszych badań ujawnią prawdziwą moc tej rośliny w ochronie całego organizmu.

 

ZBAWIENNE POŁĄCZENIE

Kurkuma nie bez powodu jest często łączona z innymi roślinami, co sprawia że jej zbawienna moc zostaje po wielokroć zwiększona. Najczęściej występujące połączenie to imbir i czarny pieprz, które według przeprowadzonych badań uzupełniają się w sposób wyjątkowy tworząc silne duety w walce z chorobami. Dobrym połączeniem jest oliwa z oliwek, korzystnie wpływająca na zapalenie i bóle stawów, jagody goji w poprawie ogólnej odporności organizmu, spirulina niezbędna w detoksykacji.

 

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE

Nowotwory :

- potężna moc przeciwzapalna ( szczególnie w połączeniu z imbirem i czarnym pieprzem )

- odtruwa organizm (  w połączeniu ze spiruliną i algami np. chlorella )

- rak jelita grubego ( imbir, czarny pieprz, cynamon )

- rak  żołądka (imbir, czarny pieprz, cynamon )

- rak płuc ( imbir, czarny pieprz, czosnek )

- rak skóry ( aloes )

- rak trzustki ( imbir, czarny pieprz )

- rak wątroby

- rak przełyku

- hamuje rozwój chłoniaków i guzów nowotworowych

Układ trawienny :

- chroni wątrobę przed toksynami

- przyśpiesza gojenie się owrzodzeń przewodu pokarmowego ( zalecane 3 g dziennie )

- niszczy helicobacter pylori

- niezbędna w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna

- pomocna przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego

- zbawienna przy zespole jelita drażliwego

 

Mięśnie i stawy:

- zapalenie stawów

- choroby reumatyczne, zapalenie kości i stawów

- bóle stawów i mięśni , zapalenie ścięgna, nerwobóle, rwa kulszowa

Problemy skórne :

- oczyszcza krew, usuwa toksyny

- zwalcza egzemy

- pomaga z leczeniu grzybic i tzw. Strupów ( stosowanie zewnętrzne – maseczka )

- choroby skórne związane ze stosowaniem niewłaściwej diety

 

POZOSTAŁE :

- hemoroidy

- rak prostaty

- przewlekłe infekcje dróg oddechowych ( zapalenie oskrzeli, astma, koklusz )

- zapalenie ucha, grypa, przeziębienia

- ból gardła, zapalenie migdałków, kaszel

- regeneracja wątroby

 

DAWKOWANIE

Aby w pełni skorzystać z efektów przeciwzapalnych kurkumy zaleca się dawkę 1000 mg dziennie między posiłkami. Zalecane jest połączenie kurkumy z czarnym pieprzem , imbirem czy oliwą z oliwek co w znacznym stopniu zwiększy poziom absorbcji w jelitach. Jedno z badań wykazało iż spożycie 2-3 gramów kurkumy przez okres 2 miesięcy doprowadziło do całkowitego wyleczenia wrzodów żołądka wśród 75 % pacjentów poddanych terapii.

Kurkumina jest prawdopodobnie najpotężniejszym, naturalnym przeciwnowotworowym składnikiem odżywczym, jaki istnieje.

 

To, że stany zapalne prowadzą do rozwoju nowotworów potwierdza wiele badań naukowych. Włączając w to opublikowane w 2011 roku w magazynie ‚Proceedings of the National Academy of Sciences’ wyniki badań, które potwierdzają, że do 25% wszystkich nowotworów wywołanych jest przez  chroniczny stan zapalny.

 

Kurkumina doskonale radzi sobie jednak również z pozostałymi 75% nowotworów. Badania opublikowane w 2011 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Teksasie (Centrum Nowotworów MD Anderson) wykazały, że kurkumina wyszukuje złośliwe komórki i zabija je. Jednocześnie – w przeciwieństwie do syntetycznych leków – omija zdrowe komórki i DNA, dzięki czemu nie wywołuje szkodliwych efektów ubocznych.

 

„Kurkumina jest jednym z najpotężniejszych i najbardziej obiecujących składników przeciwdziałających nowotworom; dowody epidemiologiczne pokazują, że ludzie, którzy stosują wysokie dawki tej przyprawy w swojej diecie, wykazują niższą zapadalność na nowotwory”- wyjaśnia dyplomowany dietetyk kliniczny, Byron J. Richards.

 

Te same badania wykazują nie tylko niesamowite zdolności kurkumy w walce z nowotworami, ale również potwierdzają jej odżywczy wpływ na cały organizm człowieka. Opierając się na badaniach naukowych wiemy, że przyjmowana w dawkach terapeutycznych, jest najprostszym i najbardziej efektywnym sposobem dbania o zdrowie.

KUCHNIA

Ta aromatyczna przyprawa wywodząca się z Azji stanowi niezastąpiony składnik potraw pochodzących z tamtego regionu. Nazywana jest często szafranem indyjskim. Ponadto warto wiedzieć, że kurkuma jest wykorzystywana jako składniki curry.

 

 



15:53, wyborca2
Link Komentarze (1) »
środa, 23 października 2013

Dla wielu zdrowe odżywianie staje się koniecznym wyborem , dla innych po prostu sposobem na zdrowe życie. Jednym z niedocenianych w naszym kraju owoców jest granat. Kiedyś trudno dostępny i kojarzony jedynie z czerwonymi nasionami. Granaty są lekko kwaskowate, przy tym cudownie soczyste i pełne drogocennych witamin.

 

 

Owoc ten przez wieki stosowany był w Indiach z powodu jego właściwości leczniczych. Do dzisiaj Hindusi zrywają małe niedojrzałe, dziko rosnące owoce , podając je dzieciom w mlecznych posiłkach jako antidotum na biegunki. Matkom w ciąży i karmiącym owoc ten często podawany jest w związku z niedokrwistością. Granaty są bogate w polifenole. Granaty zawierają punicalagins, które są uważane są za wyższą forma przeciwutleniacza. Punicalagins te są odpowiedzialne za wymiatanie wolnych rodników z organizmu. Owoc zapewnia 40 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C u dorosłego człowieka. Jest również bogatym źródłem kwasu foliowego potasu, witaminy K, witaminy B6 i kwasów omega-6. Zawarte w granatach przeciwutleniacze trzykrotnie przewyższają te zawarte w zielonej herbacie czy w czerwonym winie. Naukowe instytuty medyczne z całego świata przeprowadziły szereg badań nad działaniem soku z granatu. Wyniki tych badań potwierdzają że sok z granatu jest naturalnym remedium na wiele schorzeń. Efekt ten tłumaczony jest współdziałaniem polifenoli przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i fitohormonalnych, które wykazują pozytywne działanie na system immunologiczny organizmu.

Granat Korzyści zdrowotne

 

- Sok z granatu ma wyraźne działanie wstrzymujące rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi.

- Sok z granatu hamuje inwazję komórek nowotworowych i rozprzestrzenianie się przerzutów.

- Sok z granatów likwiduje zaburzenia erekcji.

- Sok z granatów zapobiega procesom starzenia.

- Jest świetny na trawienie i poprawia apetyt, jest szczególnie odpowiedni dla tych, którzy przechodzą  rekonwalescencje po poważnych problemach zdrowotnych.

- Owoc ma właściwości przeciwbakteryjne i dział jak antybiotyk powodując że rany goją się szybciej.

- Posiadając właściwości przeciwzakrzepowe bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca, działając niczym odkurzacz w miażdżycy tętnic ich zatykaniu i wymiataniu złego cholesterolu. Zmniejsza ryzyko skutków cukrzycy wyrównując poziom cukru we krwi

- Sok z granatów to najsilniejszy znany przeciwutleniacz, użyteczny w zwalczaniu arteriosklerozy, stanów zapalnych arterii i serca oraz nadciśnienia. Własności te są również użyteczne w ochronie wątroby i nerek przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki oraz w zwalczaniu bakterii i wspomaganiu akcji innych przeciwutleniaczy.

- Regularne spożywanie owocu granatu jest doskonałym rozwiązaniem dla osób borykających się z anemią, dotyczy to zwłaszcza kobiet.

- Spożywanie granatów zmniejsza zapalenie stawów, zmniejsza ból i dyskomfort, które są konsekwencją zapalenie.

- Jest świetnym środkiem wspomagającym walkę z przeziębieniem i niedrożnością dróg oddechowych.

- Wysoka zawartość witaminy B, tiaminy i niacyny pomaga w zahamowaniu pierwszych objawów choroby Alzheimera.

Granaty to doskonała profilaktyka dla każdego a ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, na poprawę systemu odpornościowego organizmu i pomoc w zwalczaniu wielu chorób, powinny spowodować iż owoc ten powinien zagościć na naszych stołach na stałe i mieć swoje należne miejsce w każdej zdrowej diecie.

Kupując owoce upewnij się , że skóra jest jędrna , lśniąca i błyszcząca w kolorze a owoc nie przypomina wysuszonego jabłka.

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 



11:06, wyborca2
Link Dodaj komentarz »
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31